Şantaj; suçlunun mağdurdan taleplerde bulunduğu, talepleri karşılamaması halinde elindeki veriler ile mağduru tehdit ettiği bir suç türüdür. Şantaj suçu kanunen maddi ve hapis cezası ile sonuçlanabilen ciddi bir suçtur. Şantaj ile karşı karşıya kalan tüm mağdurların şantajcılarına boyun eğmek yerine onlardan kurtulmalarını sağlayacak bir adım atmaları gerekir.
Güvenilir bir kapı ve uzman deneyimi arayışınızda BNGuard ailesi olarak sunduğumuz hizmetlerle ekiplerimize güvenebilir ve şantajcınızdan kurtulmak için gerekli adımları atabilirsiniz.
Şantaj Suçu Nedir?
Şantaj suçu Türk Ceza Kanunu kapsamında yer alan 107.madde özelinde tehdit ile işlenen bir suçtur. Yine TCK’nın Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde de yer alan bir suçtur. Şantaj suçuna yönelik belirlenmiş bir şikayet süresi bulunmamaktadır. Şantaja uğrayan mağdur şantaj için şikayetini 8 yıllık zaman aşımı süresini aşmamak koşuluyla istediği zaman gerçekleştirebilir.
Şantaj bir suç olarak günlük hayatta çok kez karşılaşabileceğimiz yaygın işlenen bir suçtur. Kimi zaman sosyal medya gibi online kanallarda kimi zaman da gerçek hayatta şantaja maruz kalabiliriz. Online platformların günlük hayatın fazlasıyla içinde olduğu günümüz teknoloji çağında online şantaj suçları günden güne yaygınlaşmaktadır. Şantaja uğrayan mağdurun şantaja konu olan malzemeyi korumak için şantajcının taleplerini yerine getirmesi bu noktada ciddi bir hatadır.
Şantaj Suçunun Şartları Nelerdir?
Şantaj suçunun şartları itibariyle şantajın ortaya çıkması için gerekli olan koşullardır. Bu koşulların sağlanması halinde hukuken şantaj suçu olduğu tespit edilir. Ardından suçlu şantaj suçuna yönelik cezalara göre cezalandırılır. Bir suçun şantaj olarak nitelendirilebilmesi için taşıması gereken şartlar;
- Herhangi bir kimseyi yükümlü olmadığı bir şeyi yapmaya ya da yapmamaya zorlama; haksız çıkar sağlamaya zorlama; kanuna aykırı bir şeyi yapmaya ya da yapmamaya zorlama.
- Bir kimsenin irade özgürlüğü ve hareket serbestliğinin kısıtlanması, güvenliğinin ihlal edilmesi.
- Suçun faili de herhangi biri olabilir. (Şantaj yapan suçlunun fail bakımından belirli özelliklere sahip olması gerekmez.)
- Şantaja uğrayan mağdurun sosyal statüsü, şeref ve saygınlığını olumsuz etkileyebilecek herhangi bir “şey” üzerinden tehditte bulunmak.
Şantaj Suçunun Cezası Nedir?
Şantaj suçunun cezası hapis ve adli para cezası olarak verilmektedir. Türk Ceza Kanunu kapsamında şantaj suçunun cezası 3 yıla kadar hapis ve 5.000 güne kadar adli para cezasıdır. Şantaj suçu nedeni ile hükmolunan hapis cezası adli para cezasına çevrilebilmektedir.
Şantaj suçu ile birlikte işlenen başka suçlar da olması halinde ceza için hapis süresi ve adli para cezası miktarı da artış gösterebilmektedir. Şantaj suçu için verilen cezaların alt ve üst sınırlarını belirlemek süreci yöneten hakimin takdirine bağlıdır.

Şantajla Para İstemenin Cezası Nedir?
Şantajla para istemenin cezası 5.000 güne kadar adli para cezası ve 3 yıla kadar hapis cezasıdır. Suçun niteliklerine göre hakim tarafından cezanın alt ve üst sınırları değiştirilebilmektedir.
Şantajla para istemek mağdurun irade özgürlüğünü kısıtlamak, hareket serbestliğini engellemek ve güvenliğini ihlal etmek gibi suçları da barındırır. Bu nedenle şantajın nitelikleri hakim tarafından incelenerek cezanın miktarı belirlenir.
Şantaj Nasıl İspat Edilir?
Şantaja uğrayan bir mağdurun şantaj yapan suçluyu tespit edebilmesi duruma göre kimi zaman kolay kimi zaman da oldukça güç olabilmektedir. Şantajın gerçekleştirilmesi sürecinde başvurulan iletişim kanalları bu noktada büyük önem taşımaktadır.
Şantajı ispat etmek için şantaj için kullanılan yollara göre kanıtlar toplanabilir. Örneğin sık gerçekleştirilen bir şantaj yolu telefon ile şantajdır. Telefon ile şantaj yapılması halinde arama ve mesaj kayıtlarının saklanması ispat noktasında kolaylık sağlayabilmektedir.
Şantajın ispatlanması için atılan her adım uzmanlıkla atılmalıdır. Unutulmamalıdır ki şantajı gerçekleştiren suçlu bu konuda şantaja uğrayan mağdurdan daha tecrübelidir. Şantajı ispatlamanın en güvenilir yolu ise alanında uzman bir ekipten yardım almaktır.
“Şantaja Uğruyorum Ne Yapmalıyım?”
Şantaja uğrayan bir mağdurun ilk yapması gereken şey şantaj yapan suçluyu kışkırtmadan uzman yardımı almak olmalıdır. Sürecin tamamında nasıl bir yol izleyeceği, suçlunun yakalanması için neler yapması gerektiği, delil toplamak için atılması gereken adımlar noktasında profesyonel bir dokunuş şarttır.
Şantaj süreci suçlunun taleplerini yerine getirerek son bulacak bir süreç değildir. Şantaj yapan suçlunun elindeki şantaj malzemesini ne zaman tekrar kullanacağı ya da sözünün arkasında durup durmayacağını bilmek mümkün değildir.
Şantaj yapan suçlu bir daha ortaya çıkmasa bile şantaj bir suçtur ve kanunen cezası vardır. Şantaja uğruyorsanız BNGuard ekibi ile iletişime geçebilir ve süreci en az mağduriyet ile sonlandırabilirsiniz. Haksızlık ve suçlar karşısında susmayın. Özel hayatınızı korumak için şantajcınıza değil alanında uzman ekiplerimize güvenin.